Nytt piller blir mirakel- medel mot övervikt?

Nytt piller blir mirakel- medel mot övervikt?

Övervikt tycks bero på brist på ett ämne som signalerar mättnad.

I framtiden kan ett piller lösa problemet, visar ny forskning.

De nya rönen presenteras i dag i ansedda medicintidskriften The New England Journal of Medicine.

Övervikt kan bero på brist på ett ämne som signalerar mättnad. En tillsats av ämnet gjorde att överviktiga sänkte sitt kaloriintag med en tredjedel. I dag presenteras en studie som ger hopp om ny behandling mot fetma.

Tredjedel färre kalorier

Ämnet som talar om för oss att vi är mätta kallas PYY och verkar genom att skicka signaler till hjärnan att det är dags att sluta äta.

I en ny studie har överviktiga sänkt sitt intag av kalorier med en tredjedel sedan de fått extra tillsatts av detta ämne.

- Det verkar som om överviktiga inte kan frigöra PYY som normalviktiga, säger Steve Bloom, professor vid Imperial College i London, till Dagens Nyheter.

Det tror forskarna kan vara en av förklaringarna till varför vissa personer blir överviktiga och andra inte. Något som i så fall skulle kunna behandlas.

I försöket ingick 24 personer, både normal- och överviktiga, kvinnor och män. Några fick PYY, andra ett medel som inte verkade.

Samtliga erbjöds två timmar senare obegränsat med mat. En vecka senare upprepades försöket så att alla fick prova både det verksamma ämnet och bluffmedlet, men utan att veta när.

Studie med fler patienter

Samtliga personer fick lägre aptit och åt mindre efter PYY, i genomsnitt en tredjedel färre kalorier, jämfört med när de hade fått det andra medlet.

- Nästa steg blir att bevisa att det verkligen har en effekt på vikten och inte bara aptiten. Vi kommer att göra en tre månaders studie med fler patienter, säger Steve Bloom. (Aftonbladet)

Det här är Viktklubb

  • Enkel planering & loggning av mat och träning
  • Tusentals smala recept & dagliga menyförslag
  • Experthjälp & vetenskapliga metoder inom viktnedgång
  • Hundratals intressanta artiklar om hälsa & viktnedgång
  • Sveriges största viktforum, bloggar & utmaningar
Metoden utvecklad i samarbete med Karolinska Institutet

För mer läsning, recept och viktverktyg: