Godare  jul!

Godare jul!

Visst går det att äta allt på ett klassiskt julbord och ändå hålla vikten. Vi har dukat upp 19 smalare, fräschare och godare rätter. Varsågod att frossa i ett grönare, skönare julbord!

Apelsin och rosépepparsill

03s42-JULapelsinsill-947.jpg
30 minuter + 1 dygn i kyl l 8 portioner l 299 kcal/portion


Du behöver:
1 ekologisk apelsin
1 dl ättika
1,5 dl socker
0,5 dl vatten
1 msk rosépepparkorn
2 burkar 5-min inläggningssill à 420 g
1 röd lök


Gör så här:
Tvätta apelsinen noga och skala av det yttersta skalet i en lång strimla. Dela apelsinen och pressa ur saften. Blanda ättika, socker, vatten och apelsinsaft, koka upp. Tillsätt rosépepparkornen i den varma lagen och låt svalna. Låt sillen rinna av och skär den i 3 cm bitar. Skala och skiva rödlöken tunt. Varva sill, lök och apelsinskal i en burk. Häll över den kalla lagen, låt mogna i kylen cirka 1 dygn.



Apelsin- och ingefärssallad



03s42-JULapelsiningesallad-148.jpg
15 minuter l 8 portioner l 114 kcal/portion

Du behöver:
5 apelsiner i skivor
50 g gul lök i fina bitar
100 g fänkål i fina tärningar
salt och peppar
3 msk olivolja
1 msk ingefära
1 dl russin

Gör så här:
Varva apelsinskivor, lök och fänkål på ett fat. Salta och peppra. Blanda olja och ingefära i en kopp. Ringla oljan över salladen. Strö på russin.



Varmrökt fisk med citrus-crème fraiche



03s42-JULfiskfat-78.jpg
30 minuter l 8 portioner l 273 kcal/portion

Du behöver:
1 hel bit rökt sik, lax eller liknande, ca 800 g
3 ägg
250 g räkor med skal
Citrus-crème fraiche
3 dl crème fraiche
1 dl lättmjölk
1 ekologisk tvättad apelsin, rivet skal
1 ekologisk tvättad citron, rivet skal
1,5 tsk dijonsenap
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Koka äggen, låt kallna och hacka. Skala räkorna. Vispa ihop crème fraiche med mjölken. Blanda med skal från apelsin och citron, senap och honung, salt, peppar. Lägg fisken på ett fat och pilla bort skinnet på ovansidan. Lägg på lite av citrus-crème fraichen och garnera med ägg och räkor.



Rökt lax med wasabiyoghurt

15 minuter l 8 portioner l 171 kcal/portion

Du behöver:
400 g kallrökt lax i skivor
4 dl matlagningsyoghurt
2 tsk wasabi
1 tärnat äpple

Gör så här:
Tärna äpplet och blanda med yoghurt och wasabi. Arrangera på ett fint fat och lägg såsen i en liten skål.



Saffransgravad strömming



03s42-JULsaffranstroming-866.jpg
10 minuter l 8 portioner l 125 kcal/portion

Du behöver:
500 g strömmingsfilé
5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 msk salt

sås:
2 dl minifraiche
1 dl chilisås (av ketchuptyp)
0,5 pkt saffran
salt och peppar

Gör så här:

Dra av skinnet på strömmingen. Lägg fisken i en skål. Blanda vatten, ättiksprit och salt i en bunke. Slå lagen över fisken. Låt strömmingen stå kallt över natten. Häll av lagen. Blanda minifraiche, chilisås, saffran, salt och peppar i en skål. Lägg försiktigt i strömmingsfiléerna. Godast blir strömmingen om den får dra i sin sås någon dag, men den kan också ätas direkt.



Skaldjursfat med amerikansk cocktailsås



03s42-JULskaldjur-874.jpg
8 portioner

Du behöver:
valfria skaldjur
2 dl ketchup
1–2 msk riven pepparrot
1 tsk pressad citron
1 krm salt

Gör så här:
Blanda till såsen och låt stå och dra minst en timme innan servering. Arrangera skaldjuren och bjud såsen till.



Julköttbullar



03s42-JULkottbullar-367.jpg
30 minuter l 8 portioner l 120 kcal/portion

Du behöver:
4 msk ströbröd, ev glutenfritt
0,5 dl vatten
2 msk söt sherry
50 g finhackad gul lök
400 g mager nötfärs
1,5 dl finhackad
bladpersilja
1 ägg
1 tsk salt
1 krm mald kryddpeppar
1 msk margarin flytande, ev mjölkfritt
10 st rädisor att garnera med
100 g blandad sallad

Gör så här:
Blanda ströbröd, vatten och sherry i en bunke. Låt ströbrödet dra i 10 minuter. Tillsätt lök, färs, bladpersilja, ägg, salt och kryddpeppar. Eventuellt kan man hoppa över persiljan och strö på den efteråt i stället. Rulla köttbullar och stek dem i margarin. Lägg upp köttbullarna vackert i en skål tillsammans med rädisor och blandad sallad.


Rödkåls- och apelsinsallad



03s42-JULrodkalssallad-572.jpg

15 minuter l 8 portioner l 102 kcal/portion


Du behöver:
500 g strimlad rödkål
3 apelsiner i skivor
dressing:
1,5 msk grovkornig
svensk senap
2 msk olivolja
1 dl pressad apelsin
0,5 tsk kanel
salt
25 g grovt hackade valnötter

Gör så här:

Skala apelsinerna med en vass kniv så att så att du får bort det mesta av det vita. Varva rödkål och apelsinskivor på ett uppläggningsfat. Blanda senap, olivolja, pressad apelsin, kanel och salt i en mixer. Häll dressingen över salladen. Låt salladen stå och dra till sig en stund innan det är dags att äta. avsluta med att strö på hackade valnötter.



Apelsingravad lax med honungssås



03s42-JULgravlax-204.jpg
15 minuter l 12 portioner l 212 kcal/portion

Du behöver:
gravad lax: 1 kg laxfilé med skinn
4 msk socker
4 msk salt
10 st grovt stötta vitpepparkorn
1 apelsin
1 apelsin till garnering
honungsås: 5 dl mild naturell yoghurt, ev laktosfri
2 msk svensk senap
1 msk honung
0,5 dl finklippt dill
salt och peppar

Gör så här: Frys laxen i två dygn innan du gravar den. Den behöver inte vara helt tinad. Dela laxen på mitten. Blanda alla kryddor och rivet skal av apelsinen. Gnid in fisken med saltblandningen. Lägg köttsida mot köttsida och bred del mot smal del. Skiva apelsinen i tunna skivor. Lägg fisken och apelsinskivorna i en plastpåse som du lägger på en tallrik. Förvara i kylen. Vänd på fisken efter ett dygn. Efter ytterligare ett dygn är den färdig. Skär upp i tunna skivor som du lägger på ett stort fat. Garnera med fint skurna apelsinskivor. Sås: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i en timme. Blanda med senap, honung, dill, salt och peppar.

Revbensspjäll med fikonglaze



03s42-JULrevbensspjall-89.jpg

2 timmar l 8 portioner l 820 kcal/portion

Du behöver:
3 kg tjocka revbensspjäll
3 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 msk salt
2 tsk Liquid smoke (flytande rökessens)
Fikonglaze
0,5 gul lök
1 burk fikonmarmelad, St Dalfour, 284 g
1 msk kyckling- eller kalvfond
1 krm chiliflagor, alt 0,5 krm chilipeppar eller
cayennepeppar
2 msk sesamfrön till dekoration
flingsalt

Gör så här:
Lägg spjällen i en stor syltgryta och häll på vatten så det täcker. Lägg i lagerblad, pepparkorn, salt och rök-essens. Sätt på lock och låt det sjuda i cirka 1,5 timme tills köttet släpper från benen. Låt köttet kallna i lagen. Finhacka löken och fräs den lätt i oljan utan att det tar färg. Häll i marmelad, fond och chiliflagor. Låt det sjuda utan lock i cirka 5 minuter tills det tjocknar lite. Mixa slätt. Vid servering skär du köttet i lämpliga bitar mellan revbenen och penslar dem med glazen. Strö på generöst med flingsalt och sesamfrön. Griljera hastigt i ugnen på 200 grader.



Lutfisk



03s42-JULlutfisk-7.jpg
45 minuter l 8 portioner l 427 kcal/portion

Du behöver:
2 kg fryst lutfisk
4 tsk salt
4 msk margarin
6 msk vetemjöl
10 dl mellanmjölk
salt och peppar
2 kg potatis
400 g frysta gröna ärter

Gör så här:
Ta av locket på lutfisken. Häll på vatten så att det täcker och låt fisken tina. Det tar några timmar. Häll av vattnet och lägg fisken i en smord ugnsfast form. Salta och täck med aluminiumfolie. Stek i 45 minuter i 200 grader. Häll av vätskan som bildats efter halva koktiden. Sås: Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera lutfisken med, sås, peppar, kokt potatis och ärter.



Lax-Jansson



03s42-JULlaxjansson-986.jpg

60 minuter l 8 portioner l 242 kcal/portion

Du behöver:
1 kg potatis i skivor
300 g palsternacka i skivor
3 dl mellanmjölk (1,5 % fett)
200 g philadelphia original
1 tsk salt, ev mer
1 dl finhackad dill
100 g rökt lax i skivor
3 msk ströbröd

Gör så här:
Lägg potatis, palsternacka, mellanmjölk, philadelphiaost och salt i en gryta. Låt koka tills rotfrukterna är lite mjuka, det tar cirka 20 minuter. Rör då och då. Rör ner dillen. Bred ut hälften av grytans innehåll i en smord ugnsfast form. Lägg på laxskivorna och täck med resten av potatisen och palsternackorna. Grädda gratängen i 25–30 minuter i 225 grader. Strö på ströbröd när det återstår 10.



Kristinas sillsallad



03s42-JULnyaggsallad-723.jpg


45 minuter l 8 portioner l 144 kcal/portion

Du behöver:
100 g finfördelad urvattnad salt sill
2 äpplen i tärningar
100 g ättiksgurka i tärningar
50 g finhackad gul lök
300 g tärnad kokt kall potatis
300 g inlagda rödbetor utan lag
2 msk svensk senap
0,5 dl rödbetsspad
0,5 dl gräddfil
salt och peppar
3 ägg

Gör så här:
Blanda sill, äpple, ättiksgurka, lök, potatis och rödbetsbitar i en bunke. Tillsätt rödbetslag, senap och gräddfil. Smaka av med salt och peppar. Ställ sillsalladen kallt tills det är dags att äta. Lägg upp den i en vacker skål. Koka äggen. Låt dem svalna och skär dem sedan i skivor. Garnera sillsalladen med äggskivorna.



Fransk paté



03s42-JULpate-39.jpg
90 minuter l 8 portioner l 536 kcal/portion

Du behöver:
200 g kycklinglever
1 msk margarin, ev mjölkfritt
salt och peppar
800 g blandfärs
100 g gul lök
2 klyftor vitlök
2 ägg
2 tsk salt
peppar
1 dl finhackad persilja
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
2 kg potatis
4 dl cumberlandsås
200 g cocktailtomater
200 g små inlagda gurkor

Gör så här:
Stek kycklinglevern i margarinet i en stekpanna. Salta och peppra. Finfördela levern och blanda med färs, finhackad lök, ägg, salt, peppar och persilja. Blanda mjöl och vatten i en redningsbägare. Tillsätt mjölblandningen till smeten. Blanda till en slät smet. Häll smeten i en smord form (1,5 liter). Grädda patén i 175 grader i en timme. Servera med kokt potatis, sås, tomater och små ättiksgurkor.



Små grönkålspajer med ädelost



03s42-JULgronkalspaj-837.jpg
1 timme l 8 portioner (16 små pajer) l 103 kcal/paj

Du behöver:
Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
0,75 dl kesella 1%
1 krm salt
Fyllning
250 g fryst hackad grönkål
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
50 g ädelost med låg fetthalt
1 klyfta vitlök
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till degen och tryck ut i 16 små paj-formar, typ små kakformar. Ställ i kylen cirka 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Tina grönkålen och krama ur all vätska genom en sil. Fördela i pajskalen. Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde, pressa ner vitlöken och krydda. Fyll pajskalen med äggblandningen. Smula över ädelosten. Grädda pajerna i cirka 15 minuter mitt i ugnen.



Rödkålsallad



03s42-JULaprikosphyssallad-332.jpg


15 minuter l 8 portioner l 81 kcal/portion

Du behöver:
200 g rödkål
1 endive
6 torkade aprikoser
50 g ädelost
8–10 valnötter
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Gör så här:
Finstrimla rödkålen och krama den med flingsalt och olivolja. Klipp aprikoserna i mindre bitar och dela endiven. Lägg endivbladen på ett fat och fördela resten av ingredienserna över.



Grönkålsallad

15 minuter l 8 portioner l 44 kcal/portion

Du behöver:
125 g grönkål
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 ask physalis 100g
1 granatäpple

Gör så här:
Finstrimla grönkålen och krama den med flingsalt och olivolja. Halvera physalisfrukterna. Pressa och rulla granatäpplet mot ett hårt underlag. Dela det och ta ur granatäppelkärnorna med hjälp av en gaffel. Blanda alla ingredienserna.



Grön Jansson med fetaost



03s42-JULfetajansson-830.jpg


90 minuter l 8 portioner l 240 kcal/portion

Du behöver:
2 gula lökar
2 tsk smör
3 morötter, cirka 250 g
1 kg mjölig potatis
1 bit rotselleri, cirka 250 g
200 g fetaost
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mellanmjölk
1,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk salt
2,5 krm peppar
3 msk ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva löken tunt, bryn i lite smör utan att den får färg, cirka 4–5 min. Skala och strimla alla rotfrukter fint gärna i matberedare. Blanda grädde, mjölk, timjan och salt. Smula fetaosten. Varva rotfrukter, lök och ost i en smord ugnsform. Häll över gräddblandningen. Strö över ströbröd. Grädda cirka 50–60 minuter mitt i ugnen.



Rödbetssallad med citron- vinägrett



03s42-JULrostadesallad-706.jpg


45 minuter l 8 portioner l 92 kcal/portion

Du behöver:
0,5 kg rödbetor
0,5 kg gulbetor
300 g savojkål
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Citronvinägrett
1 ekologisk tvättad citron, rivet skal och saft
1 schalottenlök
0,5 dl olivolja
1 msk hackad färsk basilika
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
0,5 tsk flytande honung
basilikablad

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta betorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan och salta. Baka i ugnen cirka 25–30 minuter. Finhacka löken och vispa ihop ingredienserna till vinägretten. Finstrimla savojkålen, tillsätt olivolja och flingsalt och krama med rena händer tills den mjuknar något. Lägg salladen på ett fat och fördela betor över. Ringla över dressingen och basilikablad.



Kamutvetesallad med julkryddade rotfrukter

75 minuter l 8 portioner l 249 kcal/portion

Du behöver:
4 dl kamutvete
250 g kålrot
250 g palsternacka
200 g rotselleri
3 morötter
1 stor röd lök
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 tsk malen kanel
1 krm malen kryddnejlika
1–2 msk flytande honung
1–2 msk pumpafrön

Gör så här:
Koka kamutvetet enligt paketet. Det tar cirka 1 timme. Häll av genom ett durkslag. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotfrukterna i sockerbitsstora bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Klyfta löken och tillsätt den. Strö på flingsalt, kanel och kryddnejlika. Ringla över oljan och rosta i ugnen cirka 25 minuter. Droppa över honungen och rör om. Vänd i rotsakerna i kamutvetet. Garnera med pumpafrön.Servera genast eller rumsvarmt.

no body

Det här är Viktklubb

  • Enkel planering & loggning av mat och träning
  • Tusentals smala recept & dagliga menyförslag
  • Experthjälp & vetenskapliga metoder inom viktnedgång
  • Hundratals intressanta artiklar om hälsa & viktnedgång
  • Sveriges största viktforum, bloggar & utmaningar
Metoden utvecklad i samarbete med Karolinska Institutet

För mer läsning, recept och viktverktyg: