På morgonen, på jobbet eller i samband med träningen.
Allt fler tar till energidrycker för att pigga upp sig själva.
Men hur väl fungerar de egentligen?
– Jag är tveksam, säger Anna Hägg, dietist.
Har du stillasittande arbete?
Ta små mikropauser och sträck på dig då och då, eller korta promenader på rasten för att hålla dig pigg.
Känns träningen tung? Se till att äta och sova bra. Då kommer du att prestera bättre såväl på jobbet som gymmet.
Att många har svårt att vakna ordentligt innan dagens första kopp kaffe är vanligt. Men i dag konkurrerar morgonkaffet allt oftare med en helt annan koffeindryck som är betydligt sötare – nämligen energidrycken. Men hur väl fungerar den egentligen?
– Tja, att koffein har en uppiggande effekt vet vi. Det stimulerar både andningen och hjärtverksamheten. Många energidrycker innehåller dessutom mycket socker, vilket i sig kan vara uppiggande – om än kortvarigt. Vad man bör vara medveten om är dock att koffeinet även är vätskedrivande och eftersom vissa energidrycker innehåller höga halter kan för stora mängder ge symptom på koffeinförgiftning, enligt Livsmedelsverket. Tecken på det är i sin tur exempelvis hjärtklappning, ångest, oro, yrsel och sömnproblem, säger Anna Hägg.
Utöver koffeinet innehåller energidrycker även ämnen som taurin, glukuronolakton och B-vitaminer. De finns i så små mängder att de inte anses vara skadliga, men de har heller ingen bevisad positiv effekt. Bortsett från det skulle energidryckerna kunna liknas vid ren läsk, som är sötade med sockerarter.
– Det betyder förstås att de även innehåller mycket kalorier och att de, precis som alla andra söta drycker, inte alls är lämpliga om man vill gå ner eller försöker hålla vikten. Då ska man definitivt undvika dem. Det finns dock även sockerfria alternativ som är sötade med kalorifria sötningsmedel.
Men om man går tillbaka till huvudfrågan: Kan energidrycker få en att prestera bättre? Nja, kanske känner man sig piggare en kort stund om man tar en energidryck på jobbet. Men det är ytterst tveksamt om man verkligen presterar bättre, menar Anna Hägg.
– Jag har i alla fall inte läst någon studie som har presenterar några sådana resultat. Eftersom energidryckerna är vätskedrivande är de heller inte lämpliga att använda i samband med träning. Och inte heller som rena törstssläckare. Är du törstig behöver din kropp tvärtom någonting som återställer vätskebalansen – som vanligt vatten till exempel.
På grund av energidryckernas höga koffeinhalt vill jag dessutom tillägga att de aldrig bör blandas med alkohol eller ges till barn och ungdomar.
*All viktminskning är individuell och vi kan inte garantera hur mycket eller hur snabbt du kommer att gå ner i vikt. För oss handlar det inte enbart om att räkna siffror på vågen. Det viktiga är alla de hälsofördelar du kan vinna av att skapa en hälsosammare livsstil. Vi tar avstånd från alla former av vikthets, osunda ideal, bantningskurer och svältdieter. Och vi rekommenderar inte att du använder vår tjänst om du är underviktig, sjuk eller gravid.
Läs mer om detta i våra användarvillkor.
Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål.